KASTEEL en TUINEN van FREYR aan de Maas

Omgeving
Monumentaal geheel (kasteel en tuinen) geklasserd als buitengewoon patrimonium en gelegen in het diepe Maasdal.
De tuinen bevinden zich temidden van een ongerepte, woeste natuur met zicht op de hoge rotsen (paradijs van bergbeklimmers) aan de overkant van de Maas.
Sinds de 14de eeuw tot heden, heeft een ononderbroken keten van meer dan 20 generaties een sfeer van gezelligheid en glans aan dit indrukwekkende oord nagelaten.
Na de verwoesting van het slot (1554), werd er een Renaissance woning gebouwd, dat vergroot werd tot een kasteel met binnenplein (begin 17de eeuw). Twee tuinen werden toen aan beide kanten van het kasteel langs een centrale as aangelegd, die evenwijdig met de Maas loopt.
In het midden van de 18de eeuw, werd het kasteel verfraaid om zijn niewe rol van hertogelijke zomerresidentie voor het geslacht Beaufort-Spontinte te vervullen.
Het nog bewoonde landgoed, dat drie dames aan hun echtgenoot brachten, is nu een V.Z.W. (stichting) geworden.

Kasteel
Als we dit landgoed bezichtigen, kunnen wij er een verfijnde kosmopolitische binnenversiering bewonderen, die door koninklijke hoogheden ,
zoals de Zonnekoning, Stanislas Leszczynski, Aartshertogin Maria Christina en Naru Hito werd bezocht.
Hier werd ook het verdrag van Freÿr (1675) getekend en werd voor de eerste maal in ons land koffie gedronken.
Bezienswaardig zijn:
de eetkamer die rond een indrukwekkende schoorsteen gebouwd is ;
een verfijnde kinderkoets 17de eeuw, waaraan de eerste prijs op de wereldtentoonstelling van Parijs (1899) werd toegekend ;
twee inkomsthallen, waarvan een het uitzicht heeft van een Italiaans paleis met schilderijen van Snijders met een fresco plafond ;
enkele klassieke salons, een stel slaapkamers en een Rococo kapel vervult van een vrome en vrolijke atmosfeer.

Tuinen
Vanaf 1760 werden de Renaissance tuinen hertekend door de hoofdkanunnik Willem de Beaufort-Spontin in een klassieke stijl die uitnodigt tot bezinning.
Ze verspreiden een betoverende atmosfeer door het rustgevende geklater van de fonteinen, het grasperk overschaduwd door de linden, en het parfum van de sinaasappelbomen waarvan de meeste afkomstig zijn van het hof van Lotharingen en benaderen 350 jaar .
In de winter worden deze bomen bewaard in de oudste oranjeries van de Lage Landen.
Vanaf 1770, Philip, de jongste broer van Willem, vergrootte de tuinen door een op de rivier loodrechte as afgesloten met de Frederik Zaal, een klein Belvédère , een Rococo meesterwerk met geraffineerd pleisterwerk door de gebroeders Moretti.
De tweede as ontplooit zich in een tuin in de stijl van Le Nôtre Deze is omringd door twee 18de eeuwse intimistische tuinen met 6 km doolhoven in haagbeuk.

Citaten van Bezoekers
Een tuin die zeer diep de vrede en sereniteit uitstraalt en die uitnodigt tot overpeinzing en bezinning.
Indien Beloeil de uitstraling en de grootheid van een symphonisch orkest bezit, dan toont Freÿr de warmte en de intimiteit van een kamerorkest.
De meest Franse van de Belgische kastelen en tuinen.
Een spookschip aangemeerd langs de Maas net als een kasteel uit de Loire streek.
Een huis met vrouwelijke charme, buiten de loop van de tijd, dat een geur van oneindigheid uitstraalt.
Een plaats waar zich soberheid, eenvoudigheid en verfijnde invloeden uit Frankrijk, Italïe, de Lage Landen en Middel-Europa vermengen.